När du köper en elscooter/elsparkcykel, är en av de första specifikationerna du vanligtvis tittar på dess hastighet och räckvidd. Men något få förstagångsköpare vet är att dessa specifikationer, särskilt när det gäller maximal räckvidd, ofta är oerhört generösa. (Och då är jag väldigt generös i min beskrivning av problemet.)
Förståeligt så leder detta till att den nu nyblivne elsparks-enthusiaster inleder sitt ägarskap i stor besvikelse. Faktum är att de flesta tester som görs utav tillverkarna är utförda med en låg förar-vikt och under optimala förutsättningar. Många gånger har de även utförts i en väldigt låg hastighet för att kunna kräma ur varenda liten centimeter ur batteriet, allt i syfte att kunna marknadsföra en högre räckvidd. Även om testerna utvecklats till det bättre med tiden, så är vi inte hela vägen fram ännu.
Detta tycker vi såklart är väldigt tråkigt för alla blivande förare, då ingen ska behöva inleda sitt elsparkcykel-ägarskap med missnöje. Men misströsta ej min vän!
Vi har nämligen skapat en guide med hela 15 olika tips på hur du kan maximera räckvidden på din elsparkcykel och själv se till att batteriet håller sig riktigt piggt och fräscht under så lång tid som möjligt. Med dessa riktlinjer i bakhuvudet säkerställer du att din investering inte var förgäves.
15 Testade Tips För Maxad Räckvidd Och Batteri-hälsa
Här följer våra 15 bästa tips på hur du kan råda bot på räckviddsångesten.
För att vi ska kunna maximera elsparkcykelns räckvidd behöver vi förstå vad vi kan göra för att effektivisera både dess drift men även vår egen körstil. Våra tips fungerar såväl för maxhastighet, som vid lägre hastighet, för att det ska passa alla användare.
Optimera Din Körstil

Att köra snabbt och aggressivt är lite av en personlig preferens för mig själv. Men ibland när jag vet med mig att jag behöver få ut ett par extra kilometer, då får även jag anpassa mig lite.
När så är fallet då är det enklaste man kan göra att justera sin körstil från första kilometer. Genom att köra mer medvetet, välja rätt väg och planera sina start och stopp så kan man effektivt minska på energiåtgången per kilometer.
1. Gas reglering
För bästa räckvidd bör du försöka att undvika en ”aggressiv” körstil, med det menar jag en körning i form av full gas och frekventa gasregleringar.
2. Bromsbeteende
De flesta elsparkcyklar har regenerativa motorbromsar i någon form. Allra vanligast förekommande är multi-bromsar där elmotorns broms aktiveras via samma handbroms som den vanliga mekaniska bromsen. Men det finns ett knep. Om du trycker in handtaget lite mindre så kan du vid rätt inställda bromsar undvika att använda den mekaniska bromsen medans du aktiverar enbart den elektriska.
Genom att använda denna metod kan du se till att de flesta av dina inbromsningar blir regenerativa, vilket toppar upp batteriet under drift. Självfallet är målet att undvika inbromsningar helt och hållet, men på detta sätt kan du åtminstone se till att när du väl bromsar, blir bromsningen gynnsam för din scooters räckvidd.
3. Planera Din Rutt

Se till att planera din rutt i huvudet innan du ger dig iväg för att undvika dålig terräng, uppförsbackar samt minimera antalet start/stopp du kan tänkas behöva göra. Uppförsbackar är de som kräver mest energi och ju längre och brantare de är desto mer energi krävs från din elsparkcykels batteri. Kan du även planera för medvind under en kraftigt blåsig dag, ja då kan du sänka motorns energikonsumtion ytterligare.
4. Hjälp-sparkar
När jag vet att jag behöver köra längre sträckor och att undvika backar inte är något alternativ, då är ett par hjälpande sparkar för att komma upp för en brant backe till stor hjälp. Inte bara för att spara på elsparkcykelns energireserv, utan det gynnar även motorns livslängd. Som ett extra plus i kanten får man lite gratis motion på samma gång.
Om jag vet att det kan bli på håret att jag kommer fram så väljer jag många gånger att leda elsparkcykeln uppför rejäla backar. Det är det klart effektivaste sättet att spara en stor mängd energi på.
5. Aerodynamik
Det finns inte mycket vi kan göra för att optimera elscooterns aerodynamik, det är trots allt väldigt nätta maskiner och det är oftast vi som förare som tar mest vind. Det enda vi kan göra är att tänka på jackstorlek och positionera oss sidleds för att minska vindmotståndet.
6. Körläge
De flesta av dagens modeller har olika körlägen, varpå ett är ekonomi-läge. Genom att sänka till ett av de lägre inställningarna så stryper du energitillgången för elsparkcykelns motor på bekostnad av topphastighet samt acceleration. Värt att tänka på är att detta inte handlar om magi. Du bör för bästa effekt fortfarande kombinera detta med våra övriga tips inom körstilsbeteenden.
Mekaniska justeringar

När det kommer till att optimera elsparkens mekaniska delar för bättre räckvidd så handlar det om att minska motorernas motstånd.
Det görs på bästa sätt genom att hålla vår elsparkcyel i topp-skick så att den rullar fram mjukt och fint med ett så lågt rullmotstånd som möjligt.
7. Lufttryck
För både säkerheten och elsparkcykelns funktion så är det ytterst viktigt att ha full koll på lufttrycket i däcken. Det är trots allt där det mesta motståndet skapas.
Enligt våra egna tester sänker ett däck med icke optimalt lufttryck din elsparkcykels maximala räckvidd med uppåt 30-40%. Det understryker vikten av att följa tillverkarens rekommendationer, kanske till och med ge dina däck lite extra för ännu mer räckvidd.
Det finns två saker att tänka på och det är att alla modeller inte kommer med pneumatiska däck, om detta gäller din modell så kan du bortse från detta tips.
Det andra är att ju högre lufttryck du har – ju stötigare blir körningen, samt att du kan få sämre grepp på våta underlag.

Grafen ovan påvisar det resultat vi fick under vårt eget test med en Segway Ninebot Max G2 mellan lufttrycksvärdena 30-50 Psi.
8. Bromsunderhåll
En ocentrerad bromsskriva eller för hårt spända bromsbelägg kommer att skapa en onödig resistans för din scooters elmotor. Håll dina bromsar rena, bromsspänningen bör vara kort nog för att så snabbt aktivera bromsarna, men inte för snabb så att beläggen ligger och skrapar i vid varje hjulrotation.
Se alltid till att bromsskivan är väl centrerad mellan beläggen så att det inte skapas onödigt motstånd.
För mer information om hur du kan justera bromsarna likt ett proffs, kika in i vår bromsjusteringsguide för just elsparkcyklar.
9. Packa rätt
Det finns inte mycket vi kan göra åt elsparkcykelns egna vikt då de flesta modeller inte väger mycket mer än 25 kilo. Men vi kan se över vår packning inför längre sträckor. Tänk på att varje extra kilo kommer att räknas av från den distans du kan åka på en laddning.
10. Stäng av onödiga funktioner
Om du inte behöver eller för tillfället använder vissa funktioner, stäng av dessa. Det kan görs oftast med tillhörande applikation eller via knappar på styret. För att vara extra energisnål så kan du även montera en extern framlykta som drivs via externt batteri. Dessa ger oftast även bättre ljusbild under mörkerkörning.
11. Optimera inställningarna
Många elsparkcykelt-modeller kan modifieras med tillhörande app, vissa kan även ”flashas” med CFW(Custom firmware) vilket öppnar upp ännu fler inställningar. Du kan vanligtvis justera styrkan på de regenerativa bromsarna, acceleration, topphastighet efter behov för att optimera motorns energianvändning. Ingenting för nybörjaren dock.
12. Uppgradera batteriet
Det finns inget tips som riktigt kan slå en sedvanlig uppgradering. En elsparkcykel är klart mer okomplicerad än vad man kanske kan tro och att lägga till ett extra batteri eller uppgradera till ett större med samma spänning är ingenting som kräver någon el-examen.
Du kan ha ett extra batteri så att du lätt kan byta vid behov under din tur (perfekt under längre sträckor), lägga till ett externt batteri parallellt med original, eller uppgradera ditt befintliga till ett mer kraftfullt om utrymme tillåter det.
Jag har personligen en ”moddad” elspark som drivs av externa 36V/4.4Ah ”gamla” hoverboard batterier som tidigare bara låg och tog plats. På så vis kan jag enkelt packa med så många jag kan tänkas behöva i en ryggsäck varje gång jag ska ut och åka.
Batteri Underhåll Ger Längre Livslängd och Bättre Prestanda
När du lärt dig hur du ska köra och ta hand om ditt batteri för att ge din elsparkcykel bästa förutsättningarna för maximal räckvidd. Kan jag även tala om att en av bonusarna du får på köpet av detta är förlängd batteri-livscykel.
Men för att verkligen se till att ditt batteri håller bästa prestanda så länge som möjligt bör du även implementera följande bästa praxis vi tagit fram för underhåll av ditt lithium batterier.
Djup urladdning
För dom av oss som växte upp med gamla hederliga blybatterier så är vi vana med att de alltid ska laddas ur fullt före uppladdning. När det nu kommer till lithium batterier så måste vi gamla rävar helt tänka om. Ett lithium-jon batteri föråldras snabbare när det är fullt urladdat, speciellt om dess nivå ligger på under 20% en längre tid. Se därför till att du alltid laddar upp det till runt 60% före det att du stuvar undan elsparkcykeln längre stunder.
Max Laddning
En av de första köprekommendationerna vi brukar ge oerfarna elsparkcykel-ägare är att alltid sikta högt. Vår generella rekommendation är att du köper en elsparkcykel som har minst 20% högre kapacitet än vad du tror dig behöva. Då pratar vi riktig kapacitet, testad av oss och inte tillverkarens specifikationer. Anledningen till detta härstammar från min egna preferens att aldrig ladda mer än 60-80%. Detta gör jag då det kraftigt minskar lithiumbatteriets naturliga nedbrytningsprocess. Vilket i sin tur gör att mina elfordonsbatterier håller en högre prestanda under längre tid. Detta resulterar i fler 100 mil extra under elsparkcykelns livstid.
Ta en titt på grafen nedan som illustrerar skillnaden i antal laddcykler baserat på typ av laddprocess.

Data i denna graf härstammar från forskning gjord av Battery University (“How to Prolong Lithium-based Batteries.” June 7, 2024), Samsung SDI (“Battery Tips and Guidelines.” June 7, 2024), och styrks även av egen erfarenhet av batteri-tester.
Antalet laddcykler beroende på uppladdningsprocent
60% Uppladdning: Att ladda till max 60% batterinivå resulterar ofta i att batteriet klarade uppåt 1000 cyklar.
80% Uppladdning: Detta är den vanligast rekommenderade nivån att ladda till, då det ger en bra livslängd på batteriet utan att man kraftigt hämmar prestandan för användaren.
100% Uppladdning: Att ladda till 100% är klart mer användarvänligt och kräver ingen speciell laddare eller inställning. Men det resulterar i en klart kortare livslängd för batteriet på cirka 500 cyklar.
Temperatur

Din elsparkcykel klarar sig bra oavsett temperatur, men själva batteriet kan ta stryk om vi går över extremerna åt vardera håll. Så lämna aldrig din elsparkcykel i stekande sol på sommaren eller ute i den isande kylan på vintern. Hög eller låg temperatur kan ha en negativ effekt på ditt batteriets kemikalier och försämra dess livslängd. Så följ rekommendationerna på mellan 15-35 grader Celsius.
Vanligaste Misstagen Som Försämrar Din Elsparkcykels Räckvidd
Brist på sunt förnuft – Att köra en elspark är oerhört roligt och man kan lätt glömma bort sig och börja tuta och köra som en galning. Men om målet är att maximera dess räckvidd så kommer man rätt långt med lite sunt bondförnuft.
Misskötsel – Alla vill att deras vrålåk ska hålla länge, men långt ifrån alla lägger ned några extra minuter här och där på sin produkt. Lite underhållsarbete är ett måste för alla som önskar ha en hållbar och snygg produkt, inifrån och ut.
Köper fel modell – Om du har en modell som inte presterar likt dina förväntningar, då har du inte följt vår 20% regel. Köp en modell som klarar av minst 20% mer än du behöver, på så vis kommer du alltefter att delarna slits och föråldrats fortfarande kunna klara av dina pendlings-behov.
Slutsats
Som du nu förstår kräver inget av våra tips någon högre kunskap om just elfordon. De flesta, kanske bortsett från batteri-uppgradering, har mest med sunt förnuft och kunskap att göra. Kunskap du nu efter denna guide besitter.
Med våra tips kommer du inte bara förlänga din elsparkcykels räckvidd med ett par välkomna kilometer, ditt batteri och övriga mekaniska delar kommer att hålla sig fräscha och prestera på topp under en längre tid!
Kom ihåg att en välskött elscooter inte bara är en investering i din dagliga pendling, utan också i miljön. Jag är definitivt ingen miljöaktivist, men om vi ska köra på att elsparkcyklar är ”gröna” fordon, ja då är banne mig det bästa sättet att ta hand om dom väl så att de håller längre.
Har du något hemligt ”räckvidds-förlängande” tips som jag kan ha missat? Då får du gärna höra av dig!
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.